Waarop moet je letten bij het kopen van een gaming headset?
Het is belangrijk om op verschillende punten te letten als je een headset wilt aanschaffen. Ben je echt een fanatieke gamer? Dan is het belangrijk om te kijken naar diverse aspecten. Over het algemeen zijn gaming headsets geavanceerder dan headsets voor iemand die op kantoor zit. Hieronder een overzicht van belangrijke aspecten om op te letten als je een gaming headset wilt aanschaffen.
Geluidskwaliteit
Een van de belangrijkste aspecten voor gaming headsets. De geluidskwaliteit speelt een grote rol als je van plan bent om fanatiek te gamen. Je wilt immers alles goed en helder kunnen horen. Bij het gamen is dit juist erg belangrijk omdat je door de kwaliteit van het geluid een betere beleving hebt en je tegenstanders kunt horen aankomen.
Frequentiebereik. Dit geeft aan welk bereik van geluiden de headset kan weergeven, meestal gemeten in Hertz (Hz). Een typisch bereik voor headsets varieert van 20 Hz (lage tonen) tot 20.000 Hz (hoge tonen). Hoe breder het frequentiebereik, hoe gedetailleerder het geluid kan zijn. Juist bij gaming headsets is dit van toepassing.
Ruisonderdrukking. Actieve ruisonderdrukking (ANC) kan achtergrondgeluiden verminderen voor een beter gehoor. Dit is vooral handig in een lawaaierige omgeving. Bij het spelen van online spellen is dit daarom ook aan te raden, hierdoor communiceer je nog beter met je vrienden en kunnen ze je beter horen.
Stereo vs. Surround Sound. De stereo headsets zal je vaak terugzien bij headsets die je normaal op het kantoor draagt.. Dit zijn headsets met een basisgeluid en dus prima om mee te bellen en bepaalde dingen te beluisteren. Maar waar je echt voor wilt kijken is natuurlijk surround sound. Deze headsets zijn erg populair in de gaming industrie. Zo hoor je precies waar je vijanden zich bevinden en lijkt het net alsof je in de game zelf zit.
Comfort en pasvorm
Naast geluidskwaliteit is het comfort en de pasvorm natuurlijk ook heel erg belangrijk. Of je nou lange gamesessies hebt of juist korte, het is van belang om te zorgen dat een headset goed en comfortabel aanvoelt. Je kunt met verschillende dingen rekening houden, hieronder vertellen we je graag welke dit zijn.
Oorkussens. De oorkussens zijn vaak gemaakt van materiaal dat zacht aanvoelt zoals leer, kunstleer of stof. Dit zijn vaak comfortabele stoffen die goed aanvoelen op je hoofd, maar kunnen na langdurig gebruik warmer aanvoelen. Ook speelt de dikte van de oorkussens hierin een rol. Dikkere kussens bieden een comfortabeler gevoel dan dunne oorkussens. Het is ten alle tijden aan te raden om te kijken naar headsets met dikke oorkussens. Dit voelt fijn aan zonder dat je op lange termijn irritatie creëert.
Hoofdband. De hoofdband van een headset is vaak van buigbaar materiaal om met de vorm van je hoofd mee te buigen. Gevoerde hoofdbanden zorgen ervoor dat er minder druk op je hoofd wordt uitgevoerd. Ook speelt gewicht hierin een rol.
Klemkracht. Ook dit is belangrijk. Tijdens het telefoneren of het gamen wil je natuurlijk geen druk voelen op je hoofd. Dit moet goed aanvoelen! Niet te los, maar ook niet te strak.
Over-Ear of On-Ear. Over-Ear bedekt het hele oor en biedt vaak de beste geluidsisolatie en comfort voor langdurig gebruik. Ze zijn meestal groter en kunnen warmer aanvoelen na langdurig dragen.
On-Ear. Deze rusten op de oren in plaats van eromheen. Ze zijn compacter en lichter, maar kunnen na verloop van tijd druk en ongemak op de oren veroorzaken
Ventilatie en ademendheid. Hoe beter de headset is geventileerd, hoe fijner dit aanvoelt. Door langdurig gebruik kan het warm worden bij je oren. Goed geventileerde headsets / oorschelpen en ademende materialen helpen oververhitting en zweetophoping te voorkomen.
Intuïtieve bediening knoppen en functies. Bedieningsknoppen zoals het volume, het opnemen van inkomende oproepen, het muten van de microfoon etc. Kijk goed of dit voor jou van belang is.
Microfoonkwaliteit
Bij het kiezen van een headset is het type microfoon belangrijk, waarbij sommige microfoons geluid uit alle richtingen opnemen en minder geschikt zijn voor lawaaierige omgevingen, terwijl andere microfoons gericht zijn op geluid van één richting en beter zijn in het isoleren van je stem.
Noise-cancelling technologie kan achtergrondgeluiden verminderen; actieve ruisonderdrukking doet dit elektronisch, ideaal voor lawaaierige omgevingen. De frequentierespons van de microfoon bepaalt hoe goed deze stemgeluiden kunnen oppikken; een bereik van 100 Hz tot 10 kHz is vaak voldoende voor spraak. Deze varianten zie je meer op de werkvloer dan in de gamingindustrie. De plaatsing en flexibiliteit van de microfoon spelen ook een rol: boom microfoons bieden meer flexibiliteit en betere geluidsopname omdat ze dichter bij de mond kunnen worden geplaatst, terwijl in-line microfoons vaak geïntegreerd zijn in de kabel of oorschelp en minder flexibel zijn.
Een gemakkelijk toegankelijke mute-knop of schakelaar is essentieel voor het snel uitschakelen van de microfoon wanneer dat nodig is. Al met al is het belangrijk om te kijken waar je de headset voor wilt gebruiken.
Connectiviteit
Hoe wil je de beste gaming headset verbinden? Er zijn twee manieren om headsets te verbinden: bedraad en draadloos. Bedrade headsets verbind je vaak via een kabel met een 3,5 mm jack, USB-A of USB-C. Deze verbindingen bieden meestal een stabielere en lagere latency (vertraging) geluidskwaliteit, wat ideaal is voor het gamen. Bedrade headsets vereisen geen batterij, zodat je ze zonder onderbreking kunt gebruiken. Ze kunnen echter minder handig zijn vanwege de kabel, die soms wel in de weg zit.
Draadloze gaming headsets verbinden via Bluetooth, of soms via een eigen draadloze USB-dongle. Bluetooth-headsets zijn veelzijdig en werken met veel apparaten, zoals smartphones, laptops en tablets, maar kunnen soms een vertraging (latentie) in het geluid hebben, wat minder ideaal is voor als je in een Teams meeting zit of online gamed.
Compatibiliteit
Compatibiliteit is belangrijk bij het kiezen van een gaming headset, omdat je wilt dat deze goed werkt met al je apparaten, zoals je PC of console.
Controleer eerst welke aansluitingen de headset heeft. Een bedrade headset met een 3,5 mm jack past meestal op de meeste apparaten, zoals pc’s en consoles (PlayStation, Xbox, Nintendo Switch),. Headsets met een USB-A of USB-C aansluiting zijn vaker geschikt voor pc’s en sommige consoles. Bij draadloze headsets is het belangrijk om te kijken naar de gebruikte technologie, zoals Bluetooth of RF (radiofrequentie). Bluetooth-headsets werken vaak met de meeste moderne apparaten, maar de Bluetooth-versie kan invloed hebben op de verbinding en geluidskwaliteit.
Als je van plan bent om de headset met meerdere apparaten te gebruiken, zorg dan dat deze cross-compatibel is. Sommige headsets kunnen op meerdere apparaten werken, maar hebben misschien beperkingen, zoals een microfoon die niet werkt op een bepaalde console, of minder functies op een smartphone.
Kort gezegd: zorg ervoor dat de headset aansluitingen en functies heeft die passen bij jouw apparaten en dat deze werkt met het systeem dat je gebruikt, zodat je geen gedoe hebt met compatibiliteit.
Merk en betrouwbaarheid
Bij het kiezen van de beste gaming headset is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de reputatie van het merk, klantenservice en garantie. Bekende merken zoals Logitech, JBL en Steelseries hebben een goede reputatie. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je kwaliteit geleverd krijgt.
De prijzen kunnen sterk variëren. Van ‘budgetvriendelijke’ headsets tot premium headsets met geavanceerde functies. Over het algemeen is het zo dat duurdere varianten een betere geluids-en microfoon kwaliteit leveren. Daarom is het belangrijk om te kijken of het allemaal binnen je budget past. Ook bij deze koptelefoons is het zo, goedkoop is vaak duurkoop.
Waarom een gaming headset kopen?
Er zijn een aantal redenen waarom het verstandig is om een gaming headset aan te schaffen.
Geluid van hoge kwaliteit: Een goede gaming headset laat je echt opgaan in het spel met vet geluid. Je hoort elke voetstap of schot, wat je een voorsprong kan geven.
Microfoon: Als je met vrienden speelt, wil je duidelijk kunnen praten. Een ingebouwde microfoon zorgt ervoor dat je niet meer naar een losse mic hoeft te zoeken.
Comfort: Gaming headsets zijn vaak zo ontworpen dat je ze uren kunt dragen zonder dat ze gaan knellen. Ideaal voor lange game-sessies.
Noise cancelling: Geen last van achtergrondgeluiden, dus je kunt je volledig focussen op je game.
Draadloos (bij sommige): Geen gezeur met kabels die in de weg zitten.
Deze aspecten zorgen er dus voor dat je optimaal kunt gamen en dus ook kunt genieten van diverse games. Of je nou competitief of open wereld spellen speelt, elke game komt beter tot zijn recht met kwalitatief goed geluid.
Wat zijn de voordelen van gaming headsets?
+ Ruimtelijk geluid (surround sound). Je kunt precies horen waar geluiden vandaan komen, wat handig is in games waar positie belangrijk is, zoals shooters.
+ Duidelijke communicatie. Een goede headset zorgt voor heldere communicatie met je teamgenoten, zonder storingen of achtergrondruis.
+ Comfortabel voor lange sessies. Gaming headsets zijn vaak ontworpen met zachte oorkussens en verstelbare hoofdbanden, zodat je zonder ongemak lang kan gamen.
+ Noise cancelling. Sommige headsets hebben actieve noise cancelling, waardoor je minder last hebt van afleidende geluiden om je heen.
+ Snelle respons. Gaming headsets zijn vaak ontworpen voor lage latency, dus het geluid komt meteen door, zonder vertraging.
+ Immersie. Het diepe geluid en de goede microfoon helpen je helemaal op te gaan in het spel, wat de ervaring intenser maakt.
Wat zijn de nadelen van gaming headsets?
- Prijs. Goede gaming headsets kunnen behoorlijk prijzig zijn, vooral als je gaat voor draadloos of met surround sound.
- Gewicht. Sommige headsets kunnen zwaar aanvoelen, vooral als je ze urenlang draagt. Dit kan na een tijd oncomfortabel worden.
- Draadloze beperkingen. Als je een draadloze headset hebt, moet je die opladen. Tijdens lange gamesessies kan de batterij zomaar leeg raken.
- Compatibiliteit. Niet alle headsets werken even goed op alle apparaten (bijv. sommige zijn specifiek voor pc, PS5, of Xbox).