De beste router van 2024

Het centrale regelpunt van je netwerk! De beste routers zijn een cruciaal punt als het aankomt op je internet verbinding met verschillende apparaten. Een router werkt in combinatie met een modem. Bepaalde informatie die binnenkomt wordt ontvangen door de router die vervolgens op zijn beurt de informatie doorstuurt naar de modem. De modem stuurt vervolgens deze informatie door naar een aangewezen server die via een eigen router met het internet is verbonden. Misschien veel abracadabra, maar een belangrijk product als het aankomt op netwerkverbindingen. 

Wij van Techgiant verzamelen veel verschillende informatie die nodig is om tot een top 5 te komen van de beste routers van dit moment. Er wordt gekeken naar belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf van routers. Hieronder vind je een zeer specifieke uitleg over de punten waar je rekening mee moet houden.

Onze top 3

Onze favoriet

De TP-Link Archer AX55 is een sterke dual-band router geschikt voor de middelgrote woonruimtes.

 • Snelheid
 • Dekking
 • Aantal poorten

2e beste keuze

Ook Asus heeft zich onderworpen aan de ontwikkeling van routers. Kies voor de bekende prestaties en kwaliteit.

 • Snelheid
 • Dekking
 • Aantal poorten

3e beste keuze

Een ideale dual-band router voor als je een stabiele internetverbinding wilt met meerdere mensen.

 • Snelheid
 • Dekking
 • Aantal poorten

Op deze pagina:

Hoe is deze lijst met de beste routers tot stand gekomen?

Techgiant.nl verzamelt veel verschillende informatie die nodig is om tot een top 5 te komen van de beste routers. Er wordt gekeken naar belangrijke punten waarbij je op moet letten bij de als je er één wilt kopen. Hieronder vind je een zeer specifieke uitleg die je op weg zult helpen een juiste keuze te maken. Dit zijn routers die goed uit de test zijn gekomen op basis van diverse punten die we je graag hieronder verder uitleggen.

Wat zijn de beste routers van dit moment?

Uit ons onderzoek is gebleken dat de TP Link Archer AX55 de beste router is van dit moment. Deze router is het beste getest op het snelheid, dekking en het aantal poorten. De AX55 overtreft de concurrentie niet alleen op het gebied van deze aspecten, maar biedt ook een geweldige combinatie van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid! Het is duidelijk dat deze router uitblinkt in alle aspecten, waardoor het een uitstekende keuze is voor als je op zoek bent naar een krachtige router.

De TP-Link Archer AX55 is een sterke dual-band router geschikt voor de middelgrote woonruimtes. Toegankelijk en genoeg opties om ervoor te zorgen dat jij een stabiele internetverbinding hebt in je huis. De WiFi standaard zorgt in combinatie met een maximale snelheid van 2400 Mbps voor perfecte snelheden. Dankzij de 5GHz band is het mogelijk om verschillende apparaten te verbinden die veel data verbruiken. Hiermee behoud je nog steeds een relevante snelheid om normaal te kunnen internetten. 

De externe antennes zorgen ervoor dat je met het signaal kan spelen. Dit maakt deze router vrij flexibel in de plaatsingsmogelijkheden. Toch is het aan te raden om ook voor de Archer AX55 ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk obstakels in de weg staan. Deze router beschikt over 4 ethernet poorten. Dit zorgt ervoor dat je diverse apparaten zoals computers, consoles en je televisie kan aansluiten. 

Niet geheel onbelangrijk is dat deze router ook beschikt over bepaalde WLAN-beveiliging. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen contact kan maken met jouw netwerk waardoor deze dus beveiligd blijft. Jouw router, jouw netwerk!

+ WiFi 6 zorgt voor ervoor dat je meerdere apparaten kan gebruiken zonder dat je snelheid verliest

+ Extreem goed bereik door de externe antennes 

+ Beamforming zorgt voor een stabieler en groter WiFi bereik

- De dekking reikt in de meeste gevallen helaas niet verder tot verdieping 2

 • Snelheid
 • Dekking
 • Aantal poorten
Bekijk op Coolblue.nl

#2
Asus RT-AX86U Pro

Ook Asus heeft zich onderworpen aan de ontwikkeling van routers. Het bekende gaming merk staat bekend om zijn goede prestaties en kwaliteit. Deze dual-band gaming router is voorzien van WiFi 6 waardoor je een razendsnelle verbinding hebt ongeacht het aantal aangesloten apparaten. Dankzij de 5GHz band en de snelheid van 4800 Mbit per seconde ervaar jij snel en stabiel internet. Het mooie van deze opstelling is dat je altijd een relevante snelheid hebt om normaal te kunnen surfen. 

De externe antennes zorgen er bij de RT-AX86U voor flexibiliteit. Je bent niet verbonden aan een bepaalde plek om deze router neer te zetten. Door de antennes kan je het signaal versterken door ze heen en weer te bewegen en de juiste positie in te nemen. Ook bij deze router is het aan te raden om deze in een ruimte te plaatsen waar niet te veel obstakels zijn, zodat de verbinding niet verslechtert. 

De 5 ethernet poorten maken het mogelijk om 5 externe apparaten aan te sluiten zoals een computer, televisie, console enz. Het mooie van deze Asus router is dat deze over diverse beveiligingen beschikt zoals ouderlijke controle en WLAN-beveiliging. Dit zorgt ervoor dat onbevoegden niet zomaar kunnen inloggen op jouw netwerk en kinderen bepaalde websites niet kunnen zien. Al met al een goede router voor een betaalbare prijs.

Voor- en nadelen van de Asus RT-AX86U

+ Razendsnel

+ Een USB aansluiting

+ Futureproof door WiFi 6 en de ethernetsnelheid van 2.5Gbps 

- Behaalt niet de signaal sterkte op elke verdieping

 • Snelheid
 • Dekking
 • Aantal poorten
Bekijk op Coolblue.nl

#3
Fritz!Box 7590 AX

Een ideale dual-band router voor als je een stabiele internetverbinding wilt. Tientallen mensen kunnen gebruik maken van jouw netwerk zonder dat je daar snelheid voor hoeft in te leveren. Dankzij de WiFi 6 koppel je namelijk meerdere apparaten tegelijk aan deze modem router zonder dat deze instabiel wordt. De maximale snelheid van 2400 Mbit/s per seconde zorgt voor een snelle draadloze verbinding. Ook het internet met de ethernetkabel is snel. Deze is namelijk 1GB per seconde. (Mits je over glasvezel beschikt uiteraard). 

Anno 2024 en nog steeds beschikken mensen over een huishoudelijke telefoon. Het mooie van Fritz!Box is dat je 2 bekabelde toestellen kan aansluiten. Je kunt deze ook als DECT basisstation gebruiken om telefoons te verbinden. Zo wordt het mogelijk om het Google adresboek als telefoongids te gebruiken. 

Ook heb je de mogelijkheid om 4 externe apparaten aan te sluiten. Dankzij de 4 externe ethernet poorten kan je moeiteloos jouw computer, spelconsole, printer of televisie aansluiten. De 7590 AX beschikt niet alleen over een Ethernet poort maar ook over een USB poort. Zo wordt het dus mogelijk om een USB aan te sluiten waardoor je verschillende dingen kan delen op jouw netwerk. Wil je nou meer weten over de Fritz!Box? Klik dan hier.

Voor- en nadelen van de Fritz!Box 7590 AX

+ WiFi 6

+ Voorzien van een DSL-modem waarmee je directe verbinding hebt met je provider

+ Het bereik versterken door middel van de ‘Mesh’ werking met andere AVM routers en repeaters

- Installatie kan wat langer duren als normaal doordat de handleiding soms niet helemaal duidelijk is

 • Snelheid
 • Dekking
 • Aantal poorten
Bekijk op Coolblue.nl

#4
Linksys Hydra 6 MR2000

Het bekende merk Linksys heeft met zijn Hydra 6 MR2000 een goede dual-band router op de markt gebracht. Deze WiFi 6 router zorgt ervoor dat je een stabiele WiFi verbinding hebt en met meerdere apparaten tegelijk op jouw netwerk terecht kunt. Of je nou een gamer bent of graag films streamt via jouw favoriete streamingdienst, de Linksys helpt je hier feilloos bij! 

De maximale draadloze snelheid bedraagt 2400 Mbit per seconde en met het bedrade internet behaal je zelfs snelheden tot 1GB per seconde. De 3 externe netwerkpoorten zijn ruim voldoende om diverse externe apparaten aan te sluiten zoals je computer, televisie en eventueel een game console. Het fijne van deze router is dat er ook een app beschikbaar is. Deze app zorgt ervoor dat je binnen no time de router hebt geïnstalleerd.

De 2 WiFi antennes zorgen voor een breed bereik. Ook bij deze router is het aan te raden om hem in een ruimte te plaatsen met zo min mogelijk obstakels. Dit zorgt ervoor dat je in alle gevallen de beste verbinding hebt. Net zoals de andere routers in deze top 5 beschikt de MR2000 over ouderlijke controle en een WLAN-beveiliging zodat je zorgeloos kan surfen en internetten. Dit geldt ook voor kinderen!

Voor- en nadelen van de Linksys Hydra 6 MR2000

+ Gebruiksvriendelijk

+ Een snelle en stabiele verbinding

+ Bescherm de jongste door middel van de ingebouwde beveiliging

- De 2 antennes zijn niet draaibaar of instelbaar

 • Snelheid
 • Dekking
 • Aantal poorten
Bekijk op Coolblue.nl

#5
Netgear Nighthawk RAX50

Een snelle dual-band router voor de middelgrote gezinnen! De Netgear Nighthawk RAX50 is een WiFi 6 router waarmee je supersnelle verbindingen tot wel 4800 Mbps opzet. Het fijne van deze router is dat je ook meerdere apparaten tegelijk kan aansluiten, zowel draadloos als bedraad. Of je nou met 5 personen tegelijk wil surfen of 15, door de krachtige processor zal de snelheid niet minder worden! 

De maximale draadloze snelheid bedraagt 4800 Mbps en met een ethernetkabel 1000 Mbps. Razendsnel, stabiel en betrouwbaar. Overigens kan je 4 externe apparaten aansluiten zoals je computer, spelconsole, televisie enz. De RAX50 beschikt over 4 externe antennes waardoor je deze op verschillende plaatsen kan neerzetten. 

De Nighthawk is ook compatibel met Google Home. Dit zorgt voor extra beveiliging. Zo wordt het mogelijk om met je stem diverse beveiligingsfuncties te activeren. Ook de WLAN-beveiliging is van toepassing, dus hoef je je dus geen zorgen te maken om onbevoegde die van je netwerk proberen gebruik te maken. Netgear staat bekend om zijn sterke en ook mobiele routers. De Nighthawk RAX50 is een prima router voor een toegankelijke prijs. Sterk en stabiel.

Voor- en nadelen van de Netgear Nighthawk RAX50

+ Razendsnel

+ 5GHz verbinding 

+ MIMO ondersteuning door de 4 externe antennes

- Installeren met de app kan vrij lastig zijn

 • Snelheid
 • Dekking
 • Aantal poorten
Bekijk op Coolblue.nl

Waarop moet je letten bij het kopen van een router?

Een router is een belangrijk product als het aankomt op stabiele netwerkverbindingen. Tegenwoordig heb je erg veel verschillende soorten routers van diverse merken. Wat is belangrijk en waar moet je rekening mee houden? Hieronder geven we je de belangrijkste punten om op te letten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Snelheid en technologieën

Dit zijn de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een router. Vooral omdat ze direct van invloed zijn op de snelheid en prestatie van je netwerk. Je hebt namelijk verschillende snelheden en technologieën. Hieronder een opsomming. 

WiFi-standaarden. Deze bepalen de maximale snelheid en prestaties van draadloze netwerken. Om in details te treden: enkele veelvoorkomende WiFi-standaarden zijn 802.11n, 802.11ac en 802.11ax. Dit zal je misschien niet veel zeggen, maar het komt erop neer dat nieuwere standaarden over het algemeen hogere snelheden en betere prestaties leveren. 

Overdrachtssnelheid. Een bekende uitdrukking ‘’Mbps’’ (Megabits per seconde). Dit geeft aan hoe snel gegevens kunnen worden verzonden en ontvangen over zowel bekabelde (Ethernet) als draadloze verbindingen. 6 Things To Look For When Picking A Wifi Router For Your Home

Dual-band en tri-band. Routers kunnen 2,4 GHz bevatten, dit is een single-band. Ook kunnen routers zowel 5GHz bevatten, dit zijn de dual-band routers. Tri-band routers zijn 2.4 GHz en 5GHz in één. Deze bieden hogere snelheden, dus ook een stabiele netwerkverbinding. De top 5 beste routers in ons overzicht behoren tot de dual-band routers.

MIMO (Multiple Input, Multiple Output). Je hebt vast wel eens die antennes gezien aan routers. Deze worden gebruikt om gegevens over te dragen en te ontvangen. Dit verbetert de snelheid en prestaties van het draadloze netwerk. 

Beamforming. Dit is een technologie die de draadloze signalen richting specifieke apparaten verbetert. Hierdoor heb je niet altijd een versterker nodig. 

Kanaalbreedte. Ook een bekend begrip voor velen. De 80MHz of 160MHz kanaalbreedte geeft aan wat voor doorvoersnelheden er bereikt kunnen worden. 

Dekking

Ook de dekking en bereikbaarheid is belangrijk om naar te kijken als je een router wilt aanschaffen. Hiermee garandeer je een stabiel draadloos netwerk in zowel je huis of kantoor. Kijk dus goed naar wat het bereik van de router heeft. Hoever kan het WiFi signaal reiken? Plaats de router in een ruimte waar niet al te veel obstakels zijn zodat de signaalsterkte sterk blijft. 

De externe antennes op de router kunnen vaak worden bewogen om een betere verbinding te krijgen. Echter zijn de routers met interne antennes mooier om te zien en hebben deze een strakker design wat misschien in je huis of omgeving past. Elke router heeft een signaalsterkte indicator. Deze geeft aan hoe sterk het signaal is. Ideaal als je niet precies weet waar je de router moet plaatsen, maar toch wil zien hoe sterk het signaal is op bepaalde plekken. 

Bij routers is het ook mogelijk om WiFi versterkers te koppelen. Dit zijn versterkers om het WiFi signaal te versterken en te verbeteren in je huis/ kantoor. Als je merkt dat je op sommige delen van je huis een zwak WiFi-signaal hebt, dan kan je overwegen om een versterker aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat je overal in je huis dezelfde WiFi sterkte hebt waardoor je dus zorgeloos kan internetten!

Aantal poorten

Ook voor het internet met draad is het belangrijk om te kijken wat de beste router te bieden heeft. Het aantal ethernet poorten is daarom essentieel. Hoe meer, hoe beter. Deze poorten worden gebruikt voor computers, consoles, printers, televisies enz. Sommige routers beschikken zelfs over een USB poort. Dit stelt je in staat om je printer, externe harde schijven of andere USB-apparaten te delen op het netwerk. Beautiful optical fiber detail

Als je het echt professioneel wilt aanpakken dan zijn er ook nog routers met ‘gastpoorten’. Deze zijn geïsoleerd van het hoofdnetwerk en worden gebruikt door bezoekers of gastapparaten. In de meeste gevallen zie je dit bij bedrijven of sportscholen. In je eigen huis komt dit niet heel vaak voor uiteraard. Over het algemeen beschikken de meeste routers over 4 standaard Ethernet poorten. Dit is ruim voldoende om diverse ‘noodzakelijke’ apparaten in je huis te voorzien van internet.  

Merk en Prijs

Natuurlijk is het belangrijk om rekening te houden met de prijzen van de beste routers. Elk merk heeft zijn eigen prijs. Denk bijvoorbeeld aan de TP-Link of ASUS routers. Beide merken hebben een goede reputatie en daar betaal je ook voor. Daarentegen krijg je vrijwel altijd kwaliteit geleverd en weet je zeker dat je een goede keuze maakt. Ook bij andere merken is dit het geval. 

Prijzen kunnen sterk variëren. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type router en wat voor extra opties deze allemaal te bieden heeft. In dit geval is ‘goedkoop vaak duurkoop’. Kijk dus goed naar wat voor type router je wilt aanschaffen en hoeveel apparaten je er op wilt aansluiten. Bedenk dat duurdere routers over het algemeen geavanceerdere functies en betere prestaties bieden.

Waarom een router kopen? 

Een router is niet per se essentieel, maar het is een cruciaal apparaat in jouw thuisnetwerk. Een router zorgt voor de verdeling van internetverbindingen tussen verschillende apparaten in een netwerk, zoals computers, smartphones, tablets en smart home-apparaten. Het fungeert als een soort verkeersagent die gegevenspakketten van en naar verschillende apparaten in het netwerk stuurt.

Zonder een router zou het moeilijk zijn om meerdere apparaten tegelijkertijd op internet aan te sluiten en zouden ze geen verbinding kunnen maken met externe netwerken zoals het internet. Dus hoewel het niet absoluut essentieel is, is een router wel bijna altijd nodig om een efficiënt en functioneel netwerk op te zetten. 

De reden om dus een router te kopen is dus vrij logisch. Je wil draadloze connectiviteit en netwerkbeheer. Zonder een router is het vrijwel onmogelijk om lekker te kunnen surfen op het internet of jouw favoriete films of series te bekijken op de televisie. Kortom, een router biedt de nodige functionaliteit en flexibiliteit om een efficiënt en veilig netwerk op te zetten en te beheren in jouw thuisomgeving of juist in een zakelijke omgeving zoals het kantoor. Ben je vaak aan het reizen, kijk dan eens naar de beste mobiele routers!

Wat zijn de voordelen van een router?

+ Internetdeling. Een router stelt meerdere apparaten in staat om tegelijkertijd verbinding te maken met het internet via een enkele internetverbinding. Dit maakt het dus mogelijk om bijvoorbeeld zowel op je laptop als op je smartphone te surfen, zonder dat je een aparte internetverbinding voor elk apparaat nodig hebt.

+Draadloze connectiviteit. Veel routers bieden draadloze connectiviteit (WiFi), waardoor je draadloos verbinding kunt maken met het netwerk. Hierdoor heb je geen noodzaak van bedrade verbindingen nodig en biedt meer flexibiliteit voor het plaatsen van apparaten binnen het bereik van je netwerk.

+ Gastnetwerken. Sommige routers bieden de mogelijkheid om gastnetwerken op te zetten, wat een veilige omgeving creëert voor gasten die verbinding maken met je netwerk. Hierdoor kunnen ze dus internettoegang krijgen zonder toegang te hebben tot het hoofdnetwerk. Dit zie je vaak op het kantoor. In jouw eigen thuisomgeving zal dit minder vaak van toepassing zijn.

+ Beveiliging. Routers fungeren als een firewall tussen je lokale netwerk en het internet, waardoor ze een eerste verdedigingslinie vormen tegen bedreigingen van buitenaf. Safety first!

Wat zijn de nadelen van een router?

- Complexiteit: Het configureren en beheren van een router kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het instellen van geavanceerde functies.

- Kosten: Hoewel routers verkrijgbaar zijn in verschillende prijsklassen zoals je hierboven kunt zien, kunnen sommige geavanceerde modellen behoorlijk prijzig zijn. 

- Storingsgevoeligheid. Draadloze routers zijn gevoelig voor storingen van andere draadloze apparaten, elektronische apparatuur en fysieke obstakels zoals muren. Dit kan de prestaties van het draadloze netwerk beïnvloeden en resulteren in signaalverlies of vertragingen. Hou hier dus rekening mee. 

Wat is een mesh WiFi netwerk?

Je router speelt een cruciale rol in het hebben van een optimaal WiFi netwerk. Maar wat is nou precies een mesh WiFi netwerk en waarom is een router daarin een belangrijke schakel? Hieronder leggen we je dat graag uit!

 

Veelgestelde vragen

Wat is wifi 6 en wat heb je eraan?

Wifi 6 zorgt voor een stabiele snelheid. Je WiFi dekking is ook groter (een groter bereik) waardoor je dus op meerdere plaatsen in je huis dezelfde internet snelheid kan ervaren.

Wat is het verschil tussen een router en een modem?

De internet data wordt ontvangen door je modem. Je router verdeelt deze data over de aangesloten apparaten zoals je smartphone, televisie of je spelconsole.

Welke beveiligingsfuncties biedt een router?

Moderne routers bieden meerdere beveiligingsfuncties, zoals firewall, WPA3-versleuteling, VPN-ondersteuning, ouderlijk toezicht en gastnetwerken. Het is belangrijk om een router te kiezen die voldoet aan jouw beveiligingsbehoeften.

Wat is het bereik van een router?

Dat hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan de antennes, de plaatsing van de router en de frequentieband (2,4GHz of 5GHz). De meeste routers zijn Tri-band routers zoals in de top 5 beste routers hierboven. Het bereik is vele malen groter dan een single of dual-band router.

Hoeveel apparaten kan ik tegelijkertijd aansluiten op mijn router?

Dat heeft te maken met een aantal factoren. De processor, het geheugen en de bandbreedte. In de meeste gevallen kunnen 5 tot 10 mensen gebruikmaken van hetzelfde netwerk zonder internetsnelheid te verliezen.