De beste eReader van 2024

eReaders zijn nog steeds erg populair! Je hebt al jouw favoriete boeken digitaal op één scherm. Dit maakt een eReader vrij gewild. Het compacte formaat en het scherpe beeld laat je aangenaam je boeken lezen. Wij van Techgiant verzamelen veel verschillende informatie die nodig is om tot een top 5 te komen van de beste eReaders van dit moment. Er wordt gekeken naar belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf van diverse eReaders. Hieronder vind je een zeer specifieke uitleg over de punten waar je rekening mee moet houden.

Onze top 3

Onze favoriet

De parel van de eReaders. De Kobo Libra 2. Dankzij het comfortabele design en ingebouwde verlichting blader je gemakkelijk door al je favoriete boeken.

 • Resolutie
 • Verlichting
 • Prijs

2e beste keuze

Ben je op een duurzame tour en vind je het belangrijk dat de behuizing van gerecycled plastic is gemaakt? Dan is de Kobo Clara 2E echt iets voor jou.

 • Resolutie
 • Verlichting
 • Prijs

3e beste keuze

De lichtste Kobo eReader in de modellenreeks! Zowel in het gewicht als prestaties. Door het gewicht van slechts 172 gram kan je deze overal mee naartoe te nemen.

 • Resolutie
 • Verlichting
 • Prijs

Op deze pagina:

Hoe is deze lijst met de beste eReaders tot stand gekomen?

Techgiant.nl verzamelt veel verschillende informatie die nodig is om tot een top 5 te komen van de beste eReaders. Er wordt gekeken naar belangrijke punten waarbij je op moet letten bij de aanschaf van de beste eReaders. Hieronder vind je een zeer specifieke uitleg die je op weg zal helpen een juiste keus te maken.  

Wat zijn de beste eReaders van dit moment?

De beste eReader algemeen: Kobo Libra 2
De beste eReader volgens de consumentenbond: Kobo Clara 2E
De beste eReader volgens Tweakers: Kobo Libra 2
De beste Pocketbook eReader: PocketBook Era
De beste Kobo eReader: Kobo Libra 2 [Lees hier de review]

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Kobo Libra 2 de beste eReader is van dit moment. Deze tablet is het beste getest op resolutie, verlichting en prijs. De Kobo Libra 2 overtreft de concurrentie niet alleen op het gebied van deze aspecten, maar biedt ook een geweldige combinatie van geavanceerde functies en toevoegingen! Het is duidelijk dat deze eReader uitblinkt in alle aspecten, waardoor het een uitstekende keuze is voor als je op zoek bent naar een hoogwaardige eReader.

#1
Kobo Libra 2

De parel van de eReaders. De Kobo Libra 2. Dankzij het comfortabele design blader je gemakkelijk door al je favoriete boeken. Deze 7 inch eReader is erg compact en heeft slechts een gewicht van 215 gram. Ideaal om de Kobo dus overal mee naar toe te nemen, zelfs naar het zwembad! Dankzij de IPX 8 certificering is deze waterdicht. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken om waterschade. 

Het 7 inch scherm filtert blauw licht en past de helderheid en kleurtemperatuur automatisch aan. Ongeacht in wat voor omgeving je zit, is de Kobo Libra een zeer gebruiksvriendelijke eReader met maar liefst 32GB aan opslag. Ruim voldoende om honderden boeken op te slaan! Wil je deze eReader intensief gebruiken? Geen probleem, de batterij gaat 2 maanden mee voordat je deze hoeft op te laden. 

Het mooie van de Kobo Libra 2 is dat deze ook een bluetooth ondersteuning heeft. Hierdoor is het mogelijk om ook audioboeken te luisteren die je via de Kobo store kan aanschaffen. Het Full-HD scherm van de Libra 2 maakt dit een uitstekende keus als je wilt gaan voor een veelzijdige eReader met leuke extra’s. Hou er rekening mee dat je een Kobo account moet aanmaken om een Kobo eReader te kunnen gebruiken.

Voor- en nadelen van de Kobo Libra 2

+ Waterdicht!

+ Ergonomische behuizing

+ Dankzij Comfortlight Pro wordt de schermverlichting automatisch aangepast op omgevingslicht. 

- Er wordt geen oplader meegeleverd voor het opladen via een stopcontact, alleen via een USB-C kabel. 

 • Resolutie
 • Verlichting
 • Prijs
Bekijk op Coolblue.nl

#2
Kobo Clara 2E

Ben je op een duurzame tour en vind je het belangrijk dat de behuizing van gerecycled plastic is gemaakt? Dan is de Kobo Clara 2E echt iets voor jou. De Kobo Clara is een compacte 6 inch eReader waardoor deze makkelijk mee te nemen is. Het fijne van de Clara is dat deze net zoals de Libra 2 voorzien is van de IPX 8 certificering. Hierdoor is deze eReader waterdicht! 

De 16GB opslag is meer dan genoeg om al jouw favoriete boeken op te slaan. Een leuke extra van deze Kobo Clara is dat je erg makkelijk je draadloze koptelefoon kan verbinden. Hierdoor wordt het mogelijk om naar audioboeken te luisteren. Gemak dient de mens!

De ingebouwde verlichting bij de Clara wordt automatisch geregeld door de Comfort Light Pro. Het blauwlicht filter zorgt ervoor dat het lezen van boeken minder intensief is voor je ogen. Waardoor je dus ook minder snel vermoeid raakt. Intensief gebruik vraagt om veel verbruik, gelukkig hoef je je niet zo snel zorgen te maken over de batterijduur. Deze bedraagt ook maar liefst 2 maanden. Al met al een compacte eReader mét HD-scherm, voor een schappelijke prijs. Hou er rekening mee dat je een Kobo account moet aanmaken om een Kobo eReader te kunnen gebruiken.

Voor- en nadelen van de Kobo Clara 2E

+ Een compact formaat, ideaal voor onderweg!

+ Via bluetooth koppel je gemakkelijk een draadloze koptelefoon voor het luisteren van audioboeken

+ De mogelijkheid om minimaal 10.000 eBooks op te slaan door de 16GB opslagcapaciteit

- Misschien toch wat aan de kleine kant waardoor het lezen niet altijd als even fijn wordt beschouwd.

 • Resolutie
 • Verlichting
 • Prijs
Bekijk op Coolblue.nl

#3
Kobo Nia

De lichtste Kobo eReader in de modellenreeks! Zowel in het gewicht als prestaties. Het gewicht van slechts 172 gram maakt deze eReader een fijn model om overal mee naartoe te nemen. Of je nou in de bus zit of in de trein, het lezen van een eBook wordt op deze manier erg fijn! 

Het 6 inch scherm is uitgerust met Comfort Light Pro. Hierdoor wordt het blauw licht gefilterd en wordt de helderheid automatisch aangepast naar het omgevingslicht waar je je op dat moment in bevindt. Zo wordt de Nia een veelzijdige eReader die je in elke omstandigheid kunt gebruiken. Je kan maar liefst 2 maanden lang door met deze Kobo Nia voordat je deze weer moet opladen. 

Bestanden zoals ePub en JPEG zijn compatibel dus ook het lezen van grafische eBooks is geen probleem. Het HD ready touch-scherm laat je moeiteloos door al je boeken bladeren. Kortom de meest compacte eReader van Kobo op dit moment is een hoogwaardige eReader. Hou er rekening mee dat je een Kobo account moet aanmaken om een Kobo eReader te kunnen gebruiken. 

Voor- en nadelen van de Kobo Nia

+ De helderheid van het scherm wordt automatisch aangepast naar het omgevingslicht

+ Je kan de tablet overal mee naartoe nemen door het kleine formaat

+ 8GB is voldoende om 5.000 boeken op de slaan

- De Kobo Nia kan wat aan de kleine kant zijn waardoor het lezen minder comfortabel wordt

 • Resolutie
 • Verlichting
 • Prijs
Bekijk op Coolblue.nl

#4
Kobo Sage

Een beul van een eReader. De Kobo Sage. Het 8 inch scherm maakt dit de grootste eReader uit de Kobo modellenreeks. Het Full-HD scherm laat je werkelijk waar genieten van het lezen van eBooks. Dankzij de Comfortlight Pro wordt blauw licht gefilterd en de helderheid automatisch aangepast op basis van omgevingslicht. 

Het mooie van de Sage is dat deze ook waterdicht is. Dankzij de IPX 8 certificering neem je deze dus ook zorgeloos mee naar het strand of het zwembad. Daarnaast beschikt deze eReader ook nog eens over bluetooth verbinding, het luisteren van audioboeken is nog nooit zo makkelijk geweest. Het extraatje bij deze Kobo eReader is dat deze geschikt is voor de Kobo Stylus. Deze pen maakt het mogelijk om tijdens het lezen bepaalde aantekeningen te maken. 

De 32GB is ruim voldoende om duizenden boeken op te slaan. En 1 voor 1 op het gemak te lezen. De batterijduur van maar liefst 2 maanden maakt dit allemaal mogelijk. Wil je dus een eReader waar je alles goed op kan lezen voor een langdurige tijd? Dan is de Kobo Sage een aanrader. Hou er rekening mee dat je een Kobo account moet aanmaken om een Kobo eReader te kunnen gebruiken.

Voor- en nadelen van de Kobo Sage

+ Waterdicht! 

+ Het 8 inch scherm laat je extra comfortabel lezen

+ De helderheid van het scherm wordt dankzij de Comfortlight Pro automatisch aangepast op omgevingslicht

Er wordt geen oplader meegeleverd voor het opladen via een stopcontact, alleen via een USB-C kabel. 

 • Resolutie
 • Verlichting
 • Prijs
Bekijk op Coolblue.nl

#5
PocketBook Era

Naast de Kobo eReaders is de PocketBook Era ook een uitstekende keuze. Het 7 inch scherm maakt het erg aangenaam om je favoriete boeken te lezen. Dankzij de 16GB heb je ruim voldoende opslagcapaciteit om duizenden boeken op te slaan. Net zoals diverse Kobo eReaders is deze PocketBook Era ook waterdicht. Dit geeft deze eReader al een enorme voorsprong op modellen die dit niet zijn. 

De handige bluetooth-functie maakt het mogelijk om je draadloze koptelefoon te verbinden waardoor je gemakkelijk audioboeken kan afspelen. De verlichting kan eenvoudig worden ingesteld zodat jij op de fijnste manier een boek kan lezen. Er wordt aangeraden om de verlichting niet te scherp in te stellen, dit is slecht voor de ogen en hierdoor gaat de batterij ook sneller op. 

De batterijduur van een PocketBook Era is maar liefst een maand lang mee. Dit is ruim voldoende om voor een lange tijd boeken te lezen zonder dat je deze eReader hoeft op te laden.Overigens ondersteunt de Era bijna elk denkbaar file format. Een multifunctionele eReader met waardige functies. Al met al is de PocketBook Era een erg goede keus.

Voor- en nadelen van de PocketBook Era

+ Een groot formaat om makkelijk jouw boeken te kunnen lezen 

+ Waterbestendig. Hierdoor kan je de tablet makkelijk meenemen naar het zwembad of het strand

+ De bluetooth functie maakt het mogelijk om je draadloze koptelefoon moeiteloos te verbinden voor audioboeken

- 16GB is misschien wat weinig als je van audioboeken houdt. Wil je een groter formaat? Kies dan voor de 64GB variant.

 • Resolutie
 • Verlichting
 • Prijs
Bekijk op Coolblue.nl

Waarop moet je letten bij het kopen van een eReader?

Bij de aanschaf van een eReader is het belangrijk om rekening te houden met verschillende punten. Hoe groot wil je dat de eReader is? Wil je ingebouwde verlichting? En zo zijn er nog meer punten waar je op moet letten. We helpen je graag op weg waar je precies op moet letten door te kijken naar onderstaande punten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Schermgrootte en Resolutie 

Dit is vaak waar je het eerst naar kijkt. De grootte van de eReader. Vrij logisch! Want je wil een eReader die lekker in de hand ligt. Niet te groot, niet te klein. Toch is het ook belangrijk om te kijken naar de resolutie. Die zorgt er namelijk voor dat je altijd een goed en helder beeld hebt. Dit is belangrijk als je geconcentreerd een boek aan het lezen bent. Elk formaat heeft zijn voor-en zijn nadeel.

De kleine eReaders. 6-7 inch eReaders, zijn erg compact en dus ook handig om mee te nemen. Je kan ze bedienen met één hand en zijn ideaal om je favoriete boeken te lezen. 

De middelgrote eReaders. 8-9 inch tablets, bieden weer een goede balans tussen de draagbaarheid en bruikbaarheid. Je kan ze goed gebruiken om langdurig boeken te lezen zonder dat je ogen moe worden.

De grote eReaders. 10 inch eReaders, bieden een groot scherm voor multitasking. Ze geven je een geweldige leeservaring en kunnen voor elk type eBook gebruikt worden. Hou er wel rekening mee dat deze minder handig mee te nemen zijn doordat ze een scherm hebben wat minimaal 20cm groot is. 

De resolutie in onze top 5 beste eReaders zijn allemaal Full-HD. Dit maakt het gebruik van de eReader een stuk fijner en worden al de dingen die je wil doen op de tablet ook een stuk aangenamer. Al met al een belangrijk aspect.  

Het schermtype van de eReaders bevat de E-Ink-technologie. Dit wordt geuit in een prachtig scherm dat leest als gedrukte tekst. Zo lijkt het dus net alsof je een echt boek aan het lezen bent. Dit is prettig voor je ogen zodat je minder snel moe raakt door het kijken naar een scherm.

Verlichting

De verlichting van een eReader is erg belangrijk. Veel moderne eReaders waaronder onze top 5 beste eReaders, hebben ingebouwde verlichting die het scherm verlicht. Hierdoor kan je gemakkelijk een boek lezen als je jezelf in een donkere ruimte bevindt. Ideaal als je voor het slapen bijvoorbeeld nog even een hoofdstuk wilt gaan lezen. e reader met verlichting - eReader kopen

De verlichting is ook regelbaar. Dit houdt in dat je de helderheid naar wens kunt aanpassen. Regelbare verlichting maakt het namelijk mogelijk om het scherm aan te passen aan verschillende lichtomstandigheden. Ook vermindert het de vermoeidheid na langdurig gebruik. 

In de meeste gevallen wordt de verlichting gelijkmatig over het scherm verspreid. Soms kunnen eReaders hotspots of donkere plekken hebben als de verlichting niet gelijkmatig is. Dit beïnvloedt natuurlijk het lezen. Dat zou zonde zijn! Ook is het belangrijk om te weten dat de verlichting natuurlijk de nodige batterijcapaciteit vraagt. Hoe feller jij het beeld zet, hoe sneller de batterij zal leeg gaan. Gelukkig zijn de beste eReaders in onze top 5 uitgerust met een energiezuinige stand. 

Batterijduur

Een erg belangrijk punt om rekening mee te houden is de batterijduur. Hoe lang gaat de eReader mee voordat deze volledig leeg is? Ook dit is afhankelijk van het gebruik. Lees je vaak boeken? Hoe lang lees je? Zet je het scherm heel fel of juist niet? Alles is afhankelijk van het gebruik. Over het algemeen hebben de beste eReaders een batterijduur van een paar weken. De Kobo eReaders hebben zelfs een batterijduur van 2 maanden.

De E-ink-technologie staat bekend om de energiezuinigheid. Er wordt dus alleen stroom verbruikt wanneer de pagina wordt omgedraaid. Dit is dus een reden waarom de batterij lang meegaat. Het opladen van een eReader wordt gedaan via een USB-kabel. In sommige gevallen wordt deze meegeleverd. Per merk/ model is dit verschillend.

Bestandscompatibiliteit

Als je thuis bent in de eReaders zal dit waarschijnlijk bekend in de oren klinken.ePub vs. PDF | What's the Difference? - Soda PDF Blog De meeste eReaders ondersteunen gangbare eBook formaten zoals ePub en PDF. Het is niet zozeer dat je hier als eerst naar moet kijken, maar wel rekening mee moet houden. De ePub en pdf-formaten worden veelal gebruikt door veel digitale bibliotheken. 

Naast eBooks kunnen sommige eReaders ook afbeeldingsformaten ondersteunen zodat jij diverse plaatjes kan zien in je boek. Vaak is dit handig als je grafische inhoud aan het lezen bent. Niet alleen afbeeldingsformaten maar ook tekst- en documentformaten zijn soms compatibel. Hiermee kun je tekstbestanden en documenten lezen op je eReader. Dit kan een handige toevoeging zijn!

Opslagruimte 

Naast de schermgrootte, is de opslagruimte het tweede aspect waar je aan denkt bij de aanschaf van de beste eReader. Je wilt immers genoeg opslag hebben om al jouw favoriete boeken op te kunnen slaan. Je hebt modellen die variëren van 8GB opslagruimte tot modellen die 128GB aan opslag hebben. 

Dit is meer dan voldoende om honderden of zelfs duizenden boeken te kunnen opslaan. eReaders worden ook vaak gebruikt voor audioboeken, deze vragen dus wat meer capaciteit dan de traditionele boeken, zorg er daarom voor dat je een eReader kiest met genoeg opslagcapaciteit. Ook bieden sommige modellen Cloudopslag aan, hierdoor worden de boeken opgeslagen in de Cloud in plaats van op de eReader zelf.

Extra functies

Leuke weetjes en handigheidjes zijn de extra functies die sommige modellen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de audioboek-ondersteuning. Dit kan handig zijn als je voorgelezen wilt worden. Ook is waterbestendigheid niet onbelangrijk. Dit zorgt ervoor dat je de eReader zorgeloos mee kan nemen naar bijvoorbeeld het zwembad of het strand. Ook is een touchscreen een aanvulling! Hierdoor kan je makkelijker en sneller door de pagina’s heen bladeren. De eReaders in onze top 5 zijn allemaal waterbestendig. Best Waterproof e-Readers You can Get

Spraakondersteuning kan ook erg handig zijn. Hiermee kun je bepaalde teksten laten voorlezen als je een beperkt zicht hebt. Last but not least, eReaders kunnen ook uitgerust zijn met WiFi en 4G verbinding. Hierdoor wordt het erg makkelijk om eBooks rechtstreeks op de reader te downloaden. De integratie met online boekwinkels verloopt naadloos met eReaders. Al met al leuke functies en extraatjes!

Merk en Prijs

Natuurlijk is het belangrijk om rekening te houden met de prijzen van de beste eReaders. Elk merk heeft zijn eigen prijs. Denk bijvoorbeeld aan de Kobo eReaders. Een bekend merk met een goede reputatie. 

De prijzen kunnen sterk variëren. Van ‘budgetvriendelijke’ eReaders tot premium eReaders met geavanceerde functies. Over het algemeen is het zo dat duurdere varianten meer opties hebben. Daarom is het belangrijk om te kijken of het allemaal binnen je budget past. 

Waarom een eReader kopen? 

De draagbaarheid! Je wilt je boeken bij de hand hebben zonder dat je ze allemaal hoeft te dragen. De eReaders zijn hier een ideale oplossing voor. De beste eReaders zijn erg makkelijk mee te nemen voor onderweg in vergelijking met gewone boeken. 

Je krijgt er een behoorlijk gebruiksgemak voor terug. De touchscreen die ervoor zorgt dat je gemakkelijk bladzijden kan omslaan, de verlichting die ervoor zorgt dat je prettig leest en zo ook het aanpassen van de grootte van het lettertype. Dit maakt een eReader veelzijdig en daarom ook een must-have voor een boekenliefhebber. 

Wat zijn de voordelen van een eReader?

+ Draagbaarheid. E-readers zijn lichtgewicht en draagbaar, waardoor je honderden of zelfs duizenden boeken digitaal kunt meenemen. Dit maakt het ideaal voor onderweg, op reis of gewoon om gemakkelijk toegang te hebben tot een grote bibliotheek.

+ Oogvriendelijkheid. E-readers met E-Ink-schermen is het net alsof je gedrukte pagina’s van een echt boek leest. Dit vermindert vermoeidheid van de ogen en maakt lezen comfortabeler, vooral tijdens lange leessessies.

+ Grootte aanpassingen. E-readers laten je vaak de lettergrootte en het lettertype aanpassen, waardoor het lezen gemakkelijker wordt voor je.

+ Goedkope toegang tot boeken. E-books zijn doorgaans goedkoper dan gedrukte boeken, waardoor e-readers een goedkopere manier zijn om toegang te krijgen tot een breed scala aan boeken, tijdschriften en andere inhoud.

Wat zijn de nadelen van een eReader?

- Beperkte functionaliteit. In vergelijking met tablets bieden e-readers beperkte functionaliteit. Ze zijn voornamelijk ontworpen om eBooks te lezen en hebben minder mogelijkheden voor internetten, gaming, video’s te bekijken en andere multimedia-activiteiten.

- Bestandsbeperkingen. Niet alle e-readers ondersteunen alle bestandsformaten. Sommige modellen kunnen beperkingen hebben met betrekking tot bestandscompatibiliteit, waardoor je mogelijk niet al je eBooks kunt lezen op een specifieke e-reader.

- Gebrek aan geur en tactiele ervaring. Het klinkt misschien raar, maar voor sommige mensen gaat er niets boven het gevoel en de geur van een echt boek. E-readers kunnen dit gevoel helaas niet nabootsen, wat voor sommigen een nadeel kan zijn. 

Hoe zet je boeken op je eReader?

Misschien ben je er al in thuis, maar als dit nieuw voor je is, is het een handig weetje! Dit filmpje hieronder laat je precies zien hoe je boeken op je eReader plaatst. Zo makkelijk kan het zijn. 

Veelgestelde vragen

Welk eReadermodel past het beste bij mijn behoeften?

Het beste eReadermodel hangt af van verschillende factoren, waaronder schermgrootte, verlichtingsopties, batterijduur, opslagcapaciteit, en prijs. Overweeg welke functies voor jou het belangrijkst zijn en zoek naar een model dat aan deze eisen voldoet.

Heeft een eReader ingebouwde verlichting?

Niet alle e-readers hebben ingebouwde verlichting. Onze top 5 hierboven wel. Als je van plan bent om weinig om in donkere ruimtes te lezen zoals de slaapkamer, zoek dan naar een model met ingebouwde verlichting en bij voorkeur met regelbare helderheid.

 

Kan ik mijn eBooks van andere bronnen dan de officiële winkel op de eReader zetten?

Dit hangt af van de e-reader. De meeste e-readers ondersteunen populaire eBookformaten zoals ePub en PDF, waardoor je eBooks van verschillende bronnen kunt toevoegen. Controleer de bestandscompatibiliteit van de eReader voordat je eBooks van externe bronnen toevoegt.

Wat is de batterijduur van de eReader?

De batterijduur varieert per model en gebruikspatronen. Over het algemeen hebben e-readers met E-Ink-schermen een langere batterijduur dan die met LCD-schermen. Onze top 5 modellen gaan minimaal een maand lang mee voor je deze weer moet opladen.

Kan ik audioboeken op mijn eReader afspelen?

Niet alle e-readers ondersteunen audioboeken. Vaak eReaders met een bluetooth functie wel. Als dit een belangrijke functie voor je is, zoek dan naar een model dat audioboek ondersteuning biedt.